PROTETIK-TANDERSÄTTNING


Om Du har skadat eller förlorat en, flera eller alla tänder och önskar ersätta dem finns det olika behandlingsalternativ:

Fastsittande tänder
Om Du har egna tänder som är skadade eller trasiga på något sätt krävs det åtgärder för att få en bra tuggfunktion samt fin estetik i munnen. Tandläkaren preparerar då tänderna (slipar och formar om tänderna) och därefter tas avtryck på tänderna.

​Avtrycket lämnas till tandtekniker som framställer de nya tänderna som kronor eller broar som sedan cementeras fast på de egna stödtänderna.

Avtagbara tänder
Behandlingen inleds med att ett avtrycks tas i munnen, tandteknikern framställer protesen.

- Delprotes ersätter delvis tandlöshet och består av en metallkonstruktion som stomme och på den akryl som ersättning för tandkött och tänder, den fäster på intillsittande tänder men protesen är avtagbar. 
Protetik Protetik
Protetik
- Helprotes framställs när man saknar alla tänder i en eller båda käkarna. Protesen tillverkas vanligtvis i akryl. En helprotes sitter ej fast utan fäster genom egna muskler i munnen samt sug mot gommen.

En avtagbar protes tar oftast tid att vänja sig vid och kan inledningsvis orsaka smärta i munnen samt tryck och skavsår. Vi kontrollerar tuggfunktion och justerar protesen vid behov. En protes sköts genom noggrann rengörning med en mjuk tandborste morgon och kväll och Du ska även borsta på slemhinnan i munnen.